Natuurinclusief bouwen in Nieuw Absbroek

20 oktober '23

In Nieuw Absbroek wordt natuurinclusief bouwen toegepast, wat betekent dat al in de ontwerp- en bouwfase rekening wordt gehouden met biodiversiteit, klimaat en een gezonde leefomgeving. Nieuwsgierig naar de natuurinclusieve oplossingen in Nieuw Absbroek? Lees dan snel verder!

Waarom is natuurinclusief bouwen belangrijk?

Natuurinclusief bouwen geeft ruimte aan de natuur, aan dieren en planten. Een woning staat immers niet op zichzelf en maakt onderdeel uit van haar omgeving. Waarbij het belangrijk is dat er plek is voor groen en niet alleen voor asfalt, stenen en beton. In Nieuw Absbroek komt dus plek voor meer plant- en diersoorten waardoor de biodiversiteit omhoog gaat. We verbinden wonen en de natuur met elkaar. Resultaat: een betere leefomgeving voor mens én dier.

Het groene casco van Nieuw Absbroek is ingericht met natuurlijke inheemse begroeiing. Dit biedt een grote diversiteit aan schaduw en licht, droogte en natheid en kruid- en houtachtige gewassen. Dit draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van de voor het Limburgse heuvelland kenmerkende flora en fauna. Daarnaast dragen hoogstamboomgaarden en meidoornhagen bij aan de populatie voor insecten en bosschages en hagen zijn belangrijk als onderdak voor zoogdieren zoals egels, konijnen, mollen en bunzingen. 

image alt

Een groene kavel

In Nieuw Absbroek woon je letterlijk in het groen. Want behalve de prachtige groene omgeving worden de woningen zelf ook voorzien van het nodige groen.

Denk hierbij aan klimplanten op de gevels en groene (platte) daken. De erfafscheidingen die grenzen aan het openbaar gebied worden uitgevoerd als hagen in een beplantingsmix van streekeigen soorten zoals esdoorn, haagbeuk, kornoelje en meidoorn. Daarnaast mag maximaal 50% van het onbebouwde gedeelte van het perceel worden voorzien van verharding. 

Aangelegde voortuinen

De voortuinen van de hoek- en rijwoningen én de 2 onder 1 kapwoningen aan de hoofdstraat worden alvast voor je aangekleed. Zo plaatsen we maaskeien en wordt er een pad met klinkerbestrating naar de voordeur aangelegd. Een grote plantenbak maakt het plaatje compleet. Vul de plantenbak met jouw favoriete bloemen en planten. Hierdoor wordt je voortuin niet alleen een paradijs voor jezelf, maar ook voor insecten en dieren. Bij alle overige woningen is een haag in de voortuin meegenomen.

Bekijk ook eens de situatietekening, want hierop is precies te zien wat bij welk bouwnummer wordt aangelegd. Daarnaast is het goed om te weten dat al het aangelegde in stand dient te worden gehouden.

Bekijk de situatietekening
image alt

Nestvoorzieningen

Vogels en vleermuizen staan onder druk omdat nest- en verblijfplaatsen verdwijnen door sloop of renovatie. Nieuwbouwwoningen zijn daarbij goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks ruimtes zijn voor vogels en vleermuizen om zich te vestigen. En dat terwijl deze diersoorten belangrijk zijn, omdat ze zorgen dat ongedierte wordt bestreden. De nieuwbouwwoningen in Nieuw Absbroek krijgen daarom voorzieningen voor bijvoorbeeld vleermuizen en gierzwaluwen, waardoor deze weer nest- en verblijfsgelegenheid hebben. 

Of en welke nestgelegenheden worden aangebracht bij een woning is terug te vinden op de verkooptekening. 

  Ga naar financiering
  Bekijk de woningen